Nyheter

Miljonproduktionen är i gång 2017-03-01

Efter överklagandet: Miljonproduktionen är igång

Publicerad idag kl 12.02 i Västerbottens Kuriren

För två år sedan vann Sävar Snickeri Karolinska Institutets upphandling av laboratorieinredning, värd drygt 70 miljoner. Men flera överklaganden följde – och det är först nu som produktionen är igång.
– Så klart att man har varit nervös, säger Ulf Söderlund, vd på Sävar Snickeri.

Kontraktet är det största i Sävar Snickeris historia och säkrar ungefär två års arbete.

När upphandlingen gjordes låg summan på lite drygt 70 miljoner kronor, men i dag har den ordern ökat till 120 miljoner.

– Ja, ordern har ökat. Det har kommit till produkter plus att vi har ett större erbjudande i dag än vad vi hade då, säger Ulf Söderlund.

Han fortsätter:

– KI-jobbet upptar nästan hundra procent av vår produktion i dag, både på Sävar Snickeri och vårt andra bolag Sävar Metall.

De båda bolagen har 45 anställda tillsammans.

När affären vunnits skedde flera överklagande gentemot den offentliga upphandlingen.

– Vid upphandlingar brukar det kanske vara en aktör som överklagar, men här var det flera. Det tog nästan ett år innan det var avgjort, säger Ulf Söderlund.

Istället för att produktionen startade vid årsskiftet 2015/2016, som det var planerat, kunde den dra igång först efter semestrarna 2016.

– Det kändes fantastiskt när det var avgjort. Även om vi kände oss rätt så trygga, så vet man aldrig förrän allt är skrivet och klart, säger Ulf Söderlund.

Nu är produktionen i full gång och väntas vara det ända en bit in på 2018.

– För oss är det en fantastisk fördel att ha produktionen säkrad en lång bit framöver. Men det finns utmaningar med det också – vi måste hitta lösningar för andra offerter. Men i mångt och mycket är det en enorm säkerhet – bland annat har vi kunnat göra nyanställningar tack vare det här.

Han tillägger:

– Det är riktigt spännande, jag har aldrig upplevt en sådan här fart!

Sävar Snickeris leverans sker till Karolinska institutet i Stockholm, som just nu bygger en ny byggnad som ska inrymma laboratoriet Biomedicum. När det står färdigt 2018 kommer det att vara ett av Europas största laboratorium, med sina 55 000 kvadratmeter och runt 1 600 forskarplatser.

– Vi levererar egentligen all inredning som hör ett laboratorie till, konsoler, dragskåp, hyllor – ja, allt, säger Ulf Söderlund.