Nyheter

Besök av Landshövdingen Magdalena Andersson 2017-03-08

Från hönshus till proffsindustri

Av , 3 mars 2017 kl 15:30  

Dragskåp Sävar Snickerier

Hört talas om 
Sävar Snickerier? Inte så konstigt i så fall, de har funnits till i 80 år i år. Om inte, kan jag berätta lite efter ett besök jag gjorde där i går.

Företaget startades av fyra bröder Söderlund och är fortfarande familjeägt. Starten skedde i hönshuset på hemgården – tanken var att tillverka olika snickerier utifrån varje enskild kunds önskemål.

Produktionen har varierat genom åren, men har nu fokus på produktion av inredning för riktigt krävande miljöer där slitaget är stort – t ex offentliga miljöer som hotell, laboratorier, sjukhus eller kontor. Och hönshuset har man förstås lämnat för länge sedan!

För ett par år sedan vann man en riktigt stor upphandling som Karolinska Institutet gjorde av laboratorieinredning, värdet var drygt 70 miljoner kronor. Efter några överklaganden (så blir det ofta med offentliga upphandlingar) är man nu igång med leveranserna av det största kontraktet i företagets historia. Dessutom har ordern vuxit och är nu i storleksordern 120 miljoner kronor! Och jobben är tryggade för lång tid framöver!

Visst är det fantastiskt roligt att företaget i Sävar vann denna stora prestige-affär – dessutom i hård konkurrens med flera andra företag både svenska och utländska!

Andra produkter som levererats från Sävar Snickerier finns på olika håll i Sverige. Fällbara våningssängar hos Scandic hotell, t ex. Eller ta ett varv inne på Väven i Umeå. Stora delar av inredningen kommer därifrån.

(Bilden visar dragskåp för laboratorier som är på väg att levereras)